Fodra rätt!
På denna sida finns en hel del information om hundfoder och utfodring. Mycket på en gång kanske, men texten är uppdelad i olika avdelningar för att underlätta läsningen.

Alla är olika
Utfodring är inte bara en fråga om hur ofta och hur mycket foder din hund skall ha. Alla hundar är olika, har olika behov, inte bara sinsemellan, utan också enskilt utifrån aktivitetsnivå och livsföring i allmänhet. Det är naturligtvis lätt att inse skillnaden mellan en liten, äldre sällskapshunds behov och en hårt arbetande draghunds.
Det finns också ett gammalt ordspråk som säger att ”för mycket och för lite skämmer allt”. En hund får inte bli överviktig – det är lika illa som det är för oss människor. Den får heller inte vara för mager eller äta en olämplig kost. «


Kvalitén är avgörande
Naturligtvis skall fodret vara av hög kvalitet. Billiga foder är det ofta av en anledning – nämligen billiga råvaror. Som så ofta annars gäller, att man får det man betalar för! Billigt foder blir i slutändan dyrt, eftersom man måste ge hunden mycket mer av det för att den skall få i sig tillräckligt mycket näring. Det kan för det första vara svårt att få hunden att äta stora mängder, och för det andra blir det en hel del att samla upp efter den. Har man en jakt- eller brukshund kan det gå illa, hunden kommer inte kunna prestera tillräckligt.  
Välj därför ett Super Premium foder - PROF.DOG - det lönar sig alltid! 
  


Hundarnas ämnesomsättning

Hundars och människors metabolism – eller ämnesomsättning – skiljer sig åt en hel del. Vi kan klara oss ganska bra på energi från kolhydrater som vi får rikligt av i vegetabilier. Är man lite trött framåt eftermiddagen, gör ju en macka eller banan till fikat underverk. För en arbetande hund är det dock energin från fett som är att föredra. Energiinnehållet i fett är mycket högre per kilo än det i vegetabilier. En arbetande eller mycket aktiv hund får inte i sig tillräckligt med energi om fettinnehållet i fodret är för lågt. Följden blir att den kan bli orkeslös, börja ta av sina fettreserver, tappa i vikt och börja slita på leder och muskler. Formeln är alltså ett foder med fokus på fett och proteiner och mindre på kolhydrater. 


Kött är proteiner
Nåja, lite mer än så är det naturligtvis, men proteinerna är kolossalt viktiga byggstenar för att bygga upp muskulaturen. Andelen kött i ett foder är definitivt en kvalitetsindikator. Men även här kan man luras. Vi vet ju från den ständigt pågående livsmedelsdebatten, att vissa producenter sprutar vatten i till exempel kycklingfiléer för att öka vikten. En filé från en färsk Bjärekyckling uppfödd på majs och annat gott, är ju inte till likna vid en ”processad” filé. Båda väger visserligen lika mycket men innehåller ändå olika mängd riktigt kött. Man får alltså betala för en hel del vatten i det ena fallet och får dessutom mindre proteiner.
Alla PROF.DOG fodersorter innehåller riktigt kött och inälvor från kyckling, gris och nöt! Köttet torkas innan vägning – vilket ger en korrekt angivelse av andelen kött i fodret.Torrfoder eller färskfoder?
Ett torrfoder är lättare att hantera och bekvämt, inget kladd, eller behov av plats i kylskåpet för öppnade förpackningar. 
Färskfoder innehåller en hel del vatten. Vattenhalter på upp till 75% förekommer.
Det är en myt att färskfoder generellt innehåller mer omsättbar energi än många torrfoder. Det är bara att räkna efter. Alla seriösa producenter redovisar energiinnehållet i sitt foder.
Produkter med litet köttinnehåll och stor andel spannmål smakar inte så gott för en hund. Hur vet man då om ett foder har ett högt köttinnehåll och därmed lägre innehåll av spannmål och andra vegetabilier? Enklast är att läsa produktspecifikationerna. 

Strävhåriga vorstehn Elsa tränar apport!
Strävhåriga vorstehn Elsa tränar apport!


Alla kända kockar framhärdar, att utan förstklassiga råvaror går det inte laga förstklassig mat. Det gäller i hög grad också för hundfoder. Det betyder att två olika foder med identiskt analytiskt näringsinnehåll för den delen inte behöver vara likvärdiga kvalitetsmässigt. Det är skillnad på fett från olika råvaror och det är skillnad på proteiner från olika råvaror. De ingående råvarorna är mycket viktiga för kvalitén. Det här märks särskilt för aktiva hundar som av naturliga skäl har ett större näringsbehov. Men det är också viktigt för de mindre aktiva hundarna och de lite äldre, där krämpor av olika slag börjat göra sig påminda. «

Vilda hunddjur som till exempel vargar och rävar äter visserligen lite vegetabilier, men då handlar det mest om bär och frukter, de tycker det smakar gott - socker gillas av nästan alla däggdjur, på det viset får de också i sig en hel del vitaminer och mineraler. Basfödan är dock kött från däggdjur och fiskar. Det är också huvudingredienserna i ett bra hundfoder!
Ett hundfoder med mycket fett och protein är det allra bästa för de flesta hundar.
Kolhydraterna i hundfoder har som sagt mindre betydelse för hundar - men har ändå en betydelse bland annat för en bra tarmflora. «

 

Måsebo Mozza Måsebo Mozza

Hunden får därmed en hög andel riktigt kött i fodret. Det är ett av skälen till att PROF.DOG är ett Super premium foder.
  
Fett är energi
Energin i de fetter som finns i fodret kan man mycket förenklat säga vara bränslet för att driva kroppen. Ju hårdare en hund arbetar desto mer bränsle går det åt – precis som en bil förbrukar mer bränsle i höga hastigheter. Även här är det dock skillnad på fetter och fetter. Animaliska fetter är lättare för hunden att utnyttja än vegetabiliska. «

Står det "kött" kan man nog utgå från att det stämmer, men ofta står det "torkat fågelprotein" och liknande. Sådant kan vara svårt att tyda. Innehållet av omsättbar energi per kg foder blir därför en viktig indikator. Ju högre desto bättre. För trots att två foder har nästan identiskt lika procentuella innehåll av protein och fett kan mängden omsättbar energi skilja ganska mycket. PROF.DOG är baserat på kött och har ett högt köttinnehåll. Ett foder med hög omsättbar energi kräver inte lika stora dagliga givor som ett foder med låga energivärden.
PROF.DOGs samtliga torrfoder ligger i topp vad gäller energiinnehåll. «