Tänk på pocenten - Helge!

För att kunna jämföra två fodersorter på ett korrekt sätt är det inte bara priset per kg som är avgörande utan hur mycket foder som går åt. Uttryckt annorlunda – vad blir foderkostnaden per dag?
Man kan inte heller jämföra olika fodersorter enbart utifrån fettinnehållet, som ju anges i procent – det är nämligen stor skillnad på fett och fett vilket avspeglas i innehållet av omsättbar energi i olika fodersorter.
För hundar är fettet den viktigaste energikällan.
Animaliska fetter har ett högt energiinnehåll – därför får foder med ett högt köttinnehåll högre energivärden än foder med mycket vegetabilier. Vegetabilier innehåller också fetter, men de är inte lika omsättbara för hundar. Därför kan två olika fodersorter med identiskt fettinnehåll i procent variera ganska mycket när det gäller innehållet av omsättbar energi.
Så när du jämför foderpriser – räkna ut priset per Mega Joule (MJ) eller Kilokalori (Kcal). Om du sedan utgår från att din hund behöver samma mängd omsättbar energi oavsett vilken fodersort du serverar, så får du en bättre bild av foderkostnaden.